Wedstrijden

Het deelnemen aan wetenschapswedstrijden biedt een unieke kans om je passie voor wetenschap te tonen, je vaardigheden te ontwikkelen, andere deelnemers te leren kennen en je kennis te delen met anderen.

Wetenschapswedstrijden geven je de mogelijkheid om je eigen onderzoeksproject te bedenken, te ontwikkelen en te presenteren aan een breed publiek. Of je nu geïnteresseerd bent in biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, techniek of een ander wetenschapsgebied, er zijn wedstrijden voor elke interesse en leeftijdsgroep.

Met de Steamclub doen we mee met diverse wedstrijden zoals:

 

 

VEX Benelux & VEX Worlds

  • VEX is de grootste roboticawedstrijd ter wereld met 28 000 deelnemende teams wereldwijd. Tijdens deze wedstrijd moeten de deelnemers zelf een robot ontwikkelen om een spel te spelen tegen andere robots. Het VEX-team bestaat uit 10 leerlingen met verschillende functies. Indien het team erin slaagt om de Benelux finale te winnen, dan mogen ze België gaan verdedigen op VEX Worlds in Dallas Texas.

 

Asgard XII

  • Asgard is een internationale 3-daagse wedstrijd rond ruimtevaart in Brussel waarbij leven op Mars centraal staat. Op de 2de dag wordt er een weerballon gelanceerd tot op een hoogte van 30km (zogenaamde "near space"). Op deze hoogte is de atmosfeer gelijkaardig aan Mars en is het de bedoeling dat er een experiment wordt uitgevoerd van minder dan 200g die van belang zou kunnen zijn voor het leven op mars. De experimenten moeten een meerwaarde zijn aan informatie voor het leven op Mars.

Solar Olympics

  • Midden mei vindt jaarlijks de Solar olympiade plaats in technopolis Mechelen waarbij de leerlingen hun experiment/gadget/auto op zonne-energie voorstellen aan een vakjury. Er zijn verschillende prijzen te winnen binnen bepaalde categorieën zoals de juniorprijs, gat-in-de-marktprijs, technologieprijs... 

Ohm Steamcontest

  • Aan deze wedstrijd nemen we zelf niet deel maar de steamclub organiseert deze laagdrempelige wedstrijd om jongeren en kansarme leerlingen in contact te brengen met wetenschap en techniek.